fbpx

Ouderdomsvlekken

Heb jij licht of donkerbruine pigmentvlekjes in het gelaat of op de handen? Vaak zijn dit ouderdomsvlekjes. Dit wordt ook wel levervlek, zonnevlek of lentigo solaris genoemd. Ze zijn enkele millimeters tot 2 cm groot en ontstaan meestal vanaf 40-jarige leeftijd. Wil je graag af van deze ontsierende pigmentvlekjes?  Cryotherapie is hier een uitstekende behandeling voor.

Oorzaak en ontstaan van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken komen veel voor en boven de 60 jaar zelfs bij 90% van de mensen met een blanke huid. Deze pigmentvlekken ontstaan door blootstelling aan zonlicht en verdwijnen helaas niet vanzelf. Door een goede zonbescherming kun je ze wel preventief tegengaan. Ouderdomsvlekken zijn niet kwaadaardig en op dit moment is er onvoldoende informatie aanwezig om aan te nemen dat het kwaadaardig kan worden. Echter lijken lentigo maligna (lentigo betekent bruine vlek en maligna betekent kwaadaardig) en een lentigo solaris (ouderdomsvlek) op elkaar. Als er wisselende kleuren, grillige randen of de plek snel van vorm veranderd kun je het beste eerst een bezoekje brengen aan de huisarts. 

Behandelingen

Deze ontsierende vlekjes kunnen eenvoudig behandeld worden. In enkele gevallen kan de huid iets lichter blijven van kleur dan de rest van de huid. Huidzorg Totaal biedt twee behandelmogelijkheden:
 
Cryotherapie
Bij cryotherapie worden kleine, goedaardige huidafwijkingen bevroren met vloeibare stikstof d.m.v. de cryopen. Hierdoor ontstaat een wondje waarna de huid met gezond weefsel zal genezen. Goedaardige afwijkingen die behandeld kunnen worden zijn  ouderdomsvlekken, wratten, fibromen en andere oppervlakkige huidaandoeningen. Lees meer over cryotherapie
 
Coagulatie
Coagulatietherapie is een behandeltechniek om storende, goedaardige huidoneffenheden te behandelen. Zoals ouderdomswratten, ouderdomsvlekken, overbeharing, fibromen, kersenwratjes, spider naevus en couperose. Door de warmte van de naald wordt een oneffenheid in de huid verhit of losgebrand. Nadat het korstje er afgevallen is ziet u het resultaat van de behandeling. Lees meer over coagulatie